keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Lomallallaaa

Aivot narikassa - ja lomalla.

Cartagenasta matka jatkui tänään La Mangalle, josta löytyi sopuhintaan apartamentti. Paluun siirsin maanantai-aamulta 4.7. lauantai-illalle 2.7. ja Cartagenasta vuokrasin auton alle loppuajaksi. Pikku-Seat toi kivasti Cartagenasta La Mangaan, ja lauantaina sitten sillä saakin ajella Alicanten lontokentälle asti, jossa auto palautetaan saman firman officeen. Olipas se mukavaa...ajaa taas autoa!

Taidan suunnata lauantaina rauhassa Torreviejan kautta Alicanteen, sillä mikään kiire minulle ei ole: norskilento lähtee vasta klo 18.25 ja on tuttuun aikaan 23.35 Hki-Vantaalla. Vaikka pyöräiltyä tuli eilenkin, on jo ikävä omaa fillaria, jolla saa huristella kesäillan valossa himaan!

Ainutkertaaisen upea La Manga de Menor, kartasta löytyy Alicanten alta..

Espanjalaisen puhelinliittymäni (pre pago eli pre paid) kävin päivittämässä hiukan uudenpaan: ostin halvimman älypuhelimen, joten nyt kulkee netti taskussa Espanjassakin paikallisilla hinnoilla. Espanjaa on kyllä tullut puhuttua kiitettävän paljon, huomaa itsekin kuinka se on taas aktivoitunut tässä kieliympäristössä. Kiitos tästä lankeaa toki tuttavilleni Fidelinalla ja Robertille, joiden kanssa olen liki  jokaisena Cartagenon päivänä ollut tekemisissä. Cartagenassa ei juuri englantia kuullut - vaikka turisteja onkin jonkun verran, saattavat he olla kyllä espanjalaisiakin pääosin.

La Manga sen sijaan on tuttua kansainvälistä lomarantaa: täällä taitaa kuulla kaikkia kieliä. kelitkin ovat niin kohdollaan, että ei ku ulos aurinkoon! Hasta pronto, Finlandia! 

lauantai 25. kesäkuuta 2016

Cartagena, Murcia

Cartagenan viikon suunnittelu oli mukavaa, mutta aina jotain asiaa googlatessa unohtui sanan Cartagena perästä "España", ja tulokset olivatkin sitten Kolumbian samannimisestä kaupungista - polkupyörävuokrauksesta alkaen. Asunto kuitenkin tuli varattua oikeasta Cartagenasta, ja ystävällisen vuokraemännän veli poikansa kanssa odotti sovittuna aikana ovella. Junat tulivat ajallaan ja matkakin meni mukavasti. Espanjan pitkillä junamatkoilla se, että kahvilavaunussa ei olekaan penkkejä, tuo mukavaa vaihtelua istumiseen!

Asunto vasemmalla, rautatieasema oikealla 1,7 km päässä. Niiden välissä alhaalla satama. Sataman yläpuolella vanha kaupunki Casco antiquo. 
Cartagenan asunto tuntui heti mukavan kodikkaalta. Pyykit pyörimään ja ruoka tulelle. Perjantaina tapasin tuttujani,jotka veivät heti kävelyretkelle kaupungin nähtävyyksiin. Niistä kuuluisin taitaa olla El Teatro Romano, hyvin säilynyt roomalainen teatteri:


Kelit ovat kohdillaan, joskin siestan aikaan on niin kuuma, että on parempi mennä kotiin ilmaistoituun tilaan. Maastomuodot ovat kumpuilevat tässä kolkassa Murciaa: Cartagenan ympärillä kohoaa komeat kukkulat. Ei siis ihme, että tähän mrenlahteen aikoinaan roomalaiset kaupungin perustivat  -  ja että heti kaupungin kyljessä on NATO-maa Espanjan valtava sotilasalue laivastosatamineen kaikkineen.

Mukava pikkuinen uimaranta löytyy 2 km päässä keskustasta: Cala Cortina. Sielläkin tuli jo käytyä uimassa, kuten paikallisessa uimahallissakin.

Cala Cortinan playa. 
Kaupunkia halkoo samanlainen kävelykatu-ostoskatu kuin Sevillassakin. Sitä myöten viistosti viettäen laskeutuukin sopivasti kaupungintalon aukiolle, josta löytyy paitsi Turisti-info myös sisäänkäynti El Teatro Romanoon ja sen näyttelysaleihin.



Kaupungintalo, jonka kivijassa turisti-info ja aukion vastakkaisella puolella melko huomaamaton sisäänkäynti El Teatro Romanolle: aluksi näyttelysaleihin, sitten liukuportaita maan alta raunioille ja lopulta paikanpäälle.

tiistai 21. kesäkuuta 2016

Junamarathon

Atzavaran sisäpihalla kaikui eräänä iltana lattarirytmit, kun Yolanda kolumbialaissyntyinne mies sisarensa ja tämän kuubalais- sekä kolumbialaisystävien kanssa soitti salsaa.
Huomenna keskiviikkona aion tehdä junassaistumisen Espanjan ennätyksen: aamusta iltaan. Valittavana oli joko kukonlaulun aikaan tunnin bussiyhteys El Pratin lentokentälle, jossa parin tunnin odotus, reilun tunnin lento Alicanteen, josta juna-asemalle jollain, jossa parin tunnin odotus, josta parissa tunnissa junalla Murciaan, jossa parin tunnin odotus, josta tunnissa Cartegenaan..tai: junalla alusta loppuun.

Valitsin viimemainitun, sillä olen koko menneen työkevään suhannut minuuttiaikataululla paikasta toiseen jos kolmanteenkin. Alkoi ykskaks jo ajatuskin stressata laukun viilaamisesta taas lentokuntoon, odotteluista, vaihdoista jne. Ja taas ajatus rantaraittia porhaltavasta merimaisemajunasta tuntui niin virkistävältä, helpolta ja mukavalta, että sinähän sitä voi vaikka kallistaa penkkiä, sulkea silmänsä ja ottaa kunnon päuväunet.

Noh, huomenillalla olen viisaampi sanomaan, kannattiko.

Klo 10.00 tai 10.19 Callesta lähtevään lähijunan täytyy ensin loikata, että ehtii lounaan Barcelona-Santsilla syödä ennen matkaa. Yksi ainoa junanvaihto - ilmeisen mukava sellainen happihyppely - on luvassa Murciassa. Espanjlaisjunassa on kyllä kahvilavaunu, mutta koska kysyntää ei ole, ei ole tarjontaakaan: spanski ei mikrolihapullia syö.
Cartagenassa olen sitten puoli yhdeksän maissa illalla. Junaan on päiväunien lisäksi suunnitteilla yksi etätehtävä, sillä aloitin taas toukokuussa uudet opinnot, joihin liittuen kesän aikan tulee tehdä muutama isompi etätehtävä. Materiaali on kannettavalla, joten sitä urakoiden...työpäivä tiedossa.

Kolmio keskustassa

Cartagenasta varasin AirBnB:n kautta kaupunkiasunnon, jossa ei ole nettiä. Saattaa tulla siis nettilomaa myös. Olin aluksi aikonut viipyä Cartagenassa vain 4 yötä, mutta AirBnB-asuntojen tarjontaa tutkaillessani kävi niin, että pienet yksiöt kaupunginlaidalla asettuivat samaan hintaan kuin yksi nettiyhteydetön keskustakolmio. Uskoakseni netin saa vaikka pre paidina, joskin lähistöltä löytynee nettiyhteyden tarjoavia kahviloitakin. Ja kun oikein hartaasti ja kauan tuon keskustakolmion ilmoitusta tutkailin, huomasin espanjankielisen tarjouksen "koko viikko -33%". Samalla rahalla siis itse asiassa olisikin kokonaisen viikon - joten kaupat tuli.

Asunnon omistaja, Esther, lupasi odottaa asunnolla, joten taidan vetää lentolaukkuni taksiin Cartagenassa ja hurauttaa tuon parin kilometrin mtkan taksilla, ehtiäkseni piipahtaa ruokakaupassakin ennen sen sulkeutumista. Googlen karttapalvelu onneksi esitteli jo lähikaupatkin - ihan kadun toisella puolella, 21.30 asti avoinna.

Tämmöisiä suunnitellessa on mennyt aamupäivä Yolandan lomaparatiisi Apartaments Atzavarassa (kuva alla).


Toissailtana Calellan kirkkoaukiolla, Plaza de l´Esglésialla (kuten se katalaaniksi kuuluu), esiintyivät kansantanssiryhmät ympäri Eurooppaa. Muutama kännykuva niistä, piemenevässä illassa:




sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Calellan turistihistoriaa


Calellan museossa oli meneillään näyttely turismin historiasta - ja eritoten Calellan kehittymisestä turistikaupungiksi. Yolanda oli minulle kyllä katsonut yhden näytelmänkin valmiiksi, mutta keksi sitten asiaa ehdotettuaan että pahus, sehän onkin katalaaniksi! Se vielä sattui samalle illalle Espanja-Turkki -futismatsin kanssa, joten päädyin teatterin sijasta museoon. Museossakin riitti äimisteltävää:

Museo sijaitsee vanhan tehtaan kivijalassa. Tehdas on muutenkin kunnostettu kulttuurikeskuskeksi, ja sen ylemmistä kerroksista löytyy musikkiopistoa, teatterisalia, kielikoulu ym. 

Vanhat matkailumainokset eli julisteet veivät viime vuosikymmenille. Näyttely opasti nykymatkailun saaneen alkunsa 50-luvulta alkaen.

Calellassa sotien jälkeen alkoivat viihtyä etenkin saksalaiset, joilla oli kansallinen tarve toipua sotavuosien häpeästä. 


Ennen kansainvälistä turismia Calella oli kuitenkin jo katalaanien rantakohde, jossa kalastettiin ja vietettiin rantaelämää. Siitä ja muusta Calellan elämäätä oli ihan kiintoisa mustavalkovalokuvien näyttely:








perjantai 17. kesäkuuta 2016

Lomamoodi

Calellassa alkoi tuntua lomalta, viimein ja vihdoin! "Kesämökki" eli huoneisto 303 odotti samanlaisena kuin ennenkin. Yolandan kolumbialaissyntyinen mies kyllä kertoi laittaneensa kylppäriin uuden lavuaarin ja entranneensa hiukan keittiötä, mutta kesämökin rauha ei siitä ollut häiriintynyt.

Alkuun loistava lämmin salaatti: salaattipedillä lämmitettyä vuohenjuustoa ja palanpainikkeeksi hyvää talon punaviiniä.
Kävin heti lounaalla naapuriravintolan upealla terassilla, Ca de Nurissa. Rannallekin ehdin. Illalla odotaa futismatsi espanja-Turkki. Taidan mennä sen tuonne espanjalaisravintolaan katsomaan ihan van tunnelman vuoksi.

Atzavaran naapurileipomon väkikin on tullut vuosien saatossa tutuksi. Muuttuvassa maailmassa katalaanileipomo pysyy ja paranee: siestan aikaan klo 13-17 ovat ovet tiukasti lukossa, mutta klo 17 taas palvellaan. Sortimentti on laaja.


Välimeren aalloissa tuli taas uitua ja rannalle lekoteltua. 

Viimekesäisen Baskimaan reissun aikana tutustuin "gulassiin" eli Baskimaassa yleiseen merenelävistä valmistettuun lisukkeeseen. Lohen  ja pinaattipedin kanssa maistui mukavasti! 

tiistai 14. kesäkuuta 2016

Laiska tiistai

Arkkitehti Gaudin luomus tämäkin.


El Cortes Inglesin näköalaravintola tavaratalon 9. kerroksessa oli luopunut lounaasta, ja tarjoaa nyt läpi päivän erilaisia katalaanikeittiön perinteisiä annoksia. Paella maistui. Näköaloissakaan ei ole moittimista.


Majapaikkani sijaitsee niin keskustassa, että edes ruokakauppaa ei ole kolmen korttelin säteellä. Olen keskellä Barcelonan äveriästä ostoskatualuetta, jonne pääsystä moni putiikki vain unelmoi. Ruokakauppaan pitää lähteä kauemmas. Saman alueen hotellit ovat hinnakkaita, nelinkertaisissa hinnoissa AirBnB-yksiööni nähden. Onneksi asunto on hyvin hljainen, vaikka keskustassa ollaankin. Mieli tekee jo kuiyenkin kesämökkirantaan, Calellaan, Yolandan huippusiistiin ja leppoisaan lomaparatiisiin, jossa ei ole kiire minnekään, ja jossa aina nukunkin niin kuin lapsi.

maanantai 13. kesäkuuta 2016

Barcelonaan

Lomille lomps! Vuelingin iltalento VY8549 vie Barceen. Lähtöselvitysjono matelee, joten on aikaa naputella tähän pieni päivitys, kännykästä. Lentokin lähtee puoli tuntia myöhässä, joten ehdin syömään kiireettä. Ja aurinkoisessa säässä fillari toi lentoasemalle. Hyvää kesää ja lomaa!

Edit 14.6.: Terminaali 1:n eteen jäi fillari. Eiköhän se siinä pysy. Matka kotoa lentokentälle on oikea luontopolku: Herttoniemen metsien läpi Viikin pelloille, Vantaanjoen vehreää vartta Vantaan Pyhän Laurin kirkon viereltä lentoasemalle. Ja vaikka lento lähtikin tunnin myöhässä, Barcelonaan saavuttiin vain puolisen tuntia jälkijunassa.