keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Buen viaje a Barcelona!

Kaima perheineen matkustaa pikavisiitille Barcelonaan, ja kyseli mitä tehdä, mitä nähdä. Aina joskus joku muukin on minulta kysellyt Barcelonan vinkkejä. No, tässä jokunen:

1) Kävelyretki Joan Miron puistosta Joan Miron museoon  (Montjuicin kukkulalle) 2,6 km

Joan Miron puisto on pieni vihreä kaistale, jossa ei minun mielestäni mitään erityistä nähtävää ole, mutta siitä on helppo nousta Plaza de Espanan koilliskulmassa sijaistevan vanhan härkätaisteluareenan (nyk. ostoskeskus) ylimpään kerrokseen, jossa on ravintolamaailma ja kattoterasseilta kivat näkymät.

Plaza de Espanalta kävelee mukavasti Palau Nacionalin portaita ja liukuportaita ylös, kansallispalatsin terassille asti, ja siitä vielä rakennuksen taakse Montjuicin kukkulalle, jossa on urheilupyhättöjä ja mm. Joan Miron taidemuseo.
Alas pääseee joku samaa reittiä kävellen tai tietä myöten bussilla, tai näköalareittiä vaijerihissillä satamaan.

2. La Sagrada Familia ja Parc Güell

Barcelonan arkkitehtuuria ei voi sivuuttaa näkemättä Gaudin suunnittelemaa La Sagrada Familian kirkkoa. Suht samalla suunnalla on myös Antonio Gaudin suunnittelema puisto, Parc Guell.

3. Plaza de Catalunya, Las Ramblas - ja rannalle!
Toinen suuri plaza on keskusaukio Plaza de Catalunya, Katalonian Aukio, jonka ympärille sijoittuvat ostoskadut, El Corte Inglesin suuri tavaratalo, Las Ramblasin kävelykatu ym. Lähellä ovat myös Barcelonetan upeat hiekkarannat - joten ei muuta kuin simmarit mukaan ja kävellen Las Ramblasin rantaan ja playalle! Espanjalaiset viihtyvät rannalla läpi vuoden, ja suomalainen tarkenee uidakin kyllä. Iltapäivän tunteina aurinkoa paistaa yllättävän kuumana, ja playalla loikoilun voi päättää vaikkapa rantaraitin kalaravintolaan.
Edellisillä kolmella pärjää jo viikonlopun, mutta jos aikaa on enemmänkin, kaupungista löytyy kyllä nähtävää:

Jos olette viikon ajan siellä, suosittelen päiväretkeä joko pohjoiseen tai etelään, rantarataa pitkin. Kaupungin pölyt on kätevä karistaa hyppäämällä lähijunaan ja noin viiden euron lipulla pääsee reilussa puolessa tunnissa jo pohjoisessa esim.  Arenyes de Marin pieneen merenrantakylään, etelässä esim. Sitgesiin. Matkakin on mukava: junan ikkunoista aukeaa loputonta rantaa ja hiekkasantaa. Rantaradan kylät/ pikkukaupungit ovat mukavia esim lounaskohteina: menu del dia jostain paikallisesta restaurantesta/ comedorista 10 eurolla ja kulinaristinen matka katalonialaiseen keittiöön on alkanut...muistaakseni Menu del Dia on tarjolla klo 15.30 saakka, olisiko noin klo 12-13 alkaen..

Toki kaupungissakin riittää viikoksi nähtävää: esim. Barcelonatan ranta ihan Zoon eteläpuolella on laaja rantaraitti, jos ei ole vielä muuten saanut kävelykiintiötä täyteen. Zoo sijaitsee puistossa, joka on mukava myös, ja samalla reissulla näkee Riemukaarenkin, Triumf dÁrcin.

Itse en ole mikään nähtävyyksissä juoksija, mutta eittämättä La Sagrada Familia oli näkemisen arvoinen. Siitä viitisen korttelia koilliseen on erikoinen paikka: Sant Paun (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) entinen sairaala-alue, joka nykyään suojelukohteena toimii museona, vihreä keidas keskellä kaupunkia!

Kaupungissa on useampikin Sightseeing-bussiyhtiö, jonka reitillä syntyy hyvä yleiskuva kaupungista. Kerran olen sellaisessa ollut, ja se oli ihan mukava kokemus: bussista voi koska vaan jäädä pois, ja jatkaa taas kun siltä tuntuu. Kuulokkeisiin tuleva englannin/ruotsin/saksankielinen opastus on ihan hyvä tapa saada muutamassa tunnissa yleiskuva kaupungista.
Esim.: https://www.barcelonabusturistic.cat/en/informacio
Hotellit myyvät näihin lippuja/ tietävät tarkemmin.

Barcelonan kisoja 1992 varten ehostettu urheilukukkula Mont Juic on loistava paikka huoahtaa kaupungin sykkeestä - bussilla pääsee ylös asti ja urheilupyhätäissä on merkillinen oma rauhansa. Kävellenkin pääsee  ylös tai alas , osin pääsee jopa rullaportaita pitkin laskeutumaan Palau Nacionalille, joka muuten onkin aivan ehdoton nähtävä ilta-aikaan, jolloin tuo kansallispalatsi valaistaan värivaloin ja klassisen musiikin tahdissa alkaa suihkulähteiden vesi-urku-show..taisi olla päivittäin klo 22 tms, kannattaa tarkastaa aika! Ja se siis  on nähtävä Plaza Espanan suunnasta.

Toinen keskeinen Plaza on on Plaza de Catalaunya, jota voisi kai pitää kaupungin keskustana. Siltä merelle päin laskeutuu Rambla, turistien suosima kävelykatu. Se on kiva kulkea läpi ja ihailla kaikenmaailman katutaiteilijaa ja performanssia, illalla etenkin, mutta juuri sillä kadulla myös käsilaukut ja lompakot tarkasti tallella ettei tule yllätyksiä. Placa de Catalunyan alta pääsee muuten paitsi metroon myös lähi- ja kaukojuniin, esim. rantaradalle. Asema on nätisti maan alla! Placalla on myös hyvä turist-info.

Placa de Catalunyan vieressä komeilee paikallinen Stockmann eli kuuluisa  El Corte Ingles. Sen ylimmässä kerroksessa on suositeltava lounaspaikka, josta on upea panorama-näkymä kaupungin yli - suosittelen! Samalla syö tai kahvittelee lasiseinäisessä kahviossa/ ravintolan puolella ja ihailee maisemia. Kannattaa hakeutua ikkunapöytään.

Jos  katolinen luostari kiinnostaa, kokemuksesta uskallan suositella päiväretkeä Montserratin vuoristoluostariin. Matkaa on noin 1,5h Barcesta ja kulku on suht edullinen, kätevä ja helppo: junalla pääsee vaivatta lähiasemalle, josta vaihto (lukuisten oppaiden ystävällisellä avustuksella) "vetoketjuun" eli vuoristojunaan. Näkymät on huimat, sillä Montserrat kohoaa aika korkealle ja on siis muistaakseni noin 40 km Barcesta sisämaahan. Luostarin nähtävyys on Musta neitsytpatsas, jonka äärelle hurskaat katalaanit vaeltavat ainakin kerran elämässään jokainen. http://www.espanjasi.com/wiki/index.php/Montserratin_luostari

Pidän keskustan aluetta hyvin mukavana ja turvallisena, poliiseja on paljon ja turisteja myös. Vanha kaupunki eli Ciutat Vella on yleisnimike neljälle pienemmälle kaup.osalle: Raval, Barri Gòtic, La Ribera ja Barceloneta.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/MapaBCN_Distritos01.jpg
Ne ovat siis Ramblan kävelykadun okealla puolella, pieniä vanhoja kujia ja toreja...pieniä hostelleja, ei loistohotelleja...ehkä niillä kujilla mieluummin kuljeskelee tosiaan päivällä ja majoittuu muualla sitten.

Kaupungin laitamilla on myös upea puisto Park Guell, josta näkee kauas, se kun on jo korkeammalla vuoren rinteessä. Kaupungissa on mukava kävellä, ja yksi vinkki: merelle päin on lievää alamäkeä.

Miljoonakaupungissa ruokaa saa koska van, mutta jotkut paikallisravintolat yhä noudattavat klassista aikatalua: klo 13-15.30 lounas "Menu del Dia", klo 21-23 Illallinen. Arkisin tarjottava Menu del Dia on siis "Päivän lounas", joka koostuu alkuruoasta (primer plato= ensimmäinen lautanen), pääruoasta (segundo plato, toinen laut.) ja jälkiruoasta (postre) sekä sisältää juoman (bebida) ja leivän (pan). Lounasaikaankin saa tilata a la cartesta (espanjaksi la carta, ääntyy kuten suomen sana "kartta") tai valita menusta, joka vaihtuu päivittäin ja jossa on aina 3-4 vaihtoehtoa valittavana alkuruoaksi, pääruoaksi ja jälkiruoaksi.   Espanjalaiset auttavat kielipulmissa, joten rohkeasti kokeilemaan!

Barcelonalaiset ovat tottuneita matkailijoihin. Oman hankaluutensa tuo asiointiin se, että katalaanikieli on monessa paikassa nostettu ensisijalle: ruokalistakin voi olla vain katalaaniksi (ainakin maaseudulla ja rantakylissä), mutta Barcelonassa saattaa olla katalaanin, espanjan ja englannin lisäksi saksaksikin! Menu del Dia on usein kirjoitettu ruokalistan väliin irtolapulla, sillä se tosiaan vaihtuu päivittäin - tai liitutaululle oven pieleen asiakkaita houkuttamaan.

Ja suosittelisin ainakin:
1. plato:
Gazpacho - kylmä tomaattikeitto
Salmorejo - sama ilmakuivatun kinkun höysteillä
Melon con jamon = erikoisen hyvä yhdistelmä ilmakuivattua kinkkua ja meloonisiivuja
Ensalada Mixta - tuore salaatti (salaatti, tomaatti, kurkku, joskus paprikaa/ maissia/ koristeena kananmuna tai tonnikalaa)
Paella Mixta - paella (Mixta = sekoitettu, eli voi olla mereneläviä tai coricho-makkkaraa yms)
Sopa del Dia = päivän keitto (lämmin)
Crema de verduras = "kasviksia kermassa" eli kasvisgratiinin tyyppinen lämmin pikkuannos 
2. plato:
Merluza - turskan sukuinen kala
bacalao - turska (vaalea, ruodoton)
dorado - ahvensukuinen hyvä kala
rosado = vaalealihainen melko ruodoton kala
atún = tonnikala
pez espada = miekkakala (vain vähän isoja ruotoja, helposti syötävä kala)
salmon=lohi
"pescado frito" = rasvassa uppopaistettu, usein monenlaista pikkukalaa
"a la plancha" = paistettuna (suosittelen!)
Pollo - kana
lomo -possun ulkofile
con patatas - (rasvassa keitettyjen) perunoiden kanssa
Barcelonassa kala on tuoretta, joten suosittelen!  Kalaa on usein tarjolla 2. platoksi, ja sitä voi kysyäkin: kala = pescado?[peskaado]
albondigas - lihapullat
ternera - naudanlihaa
pescado - kalaa
fritado/ frito - paistettu rasvassa
Postre:
cafe con leche = kahvi maidolla
cafe solo = kahvi mustana
té = tee
crema catalaña = katalonialainen paahtovanukas, tätä pitää keraan ainakin maistaa!
flan=vanukas
arroz con leche = suomalaisen joulupuuron makuinen pikkuannos "riisimaito"
helado=jäätelö
fruta = hedelmä (melon = melonisiivu, manzana = omena)
"Para beber?", kysyy tarjoilija "Juotavaksi?".
Aqua sin gas = vesi ilman hiilihappoa
Aqua con gas = hiilihappovesi eli kivennäisvesi
Vino tinto =punaviini(lasillinen)
Vino blanco =valkoviini(lasillinen)
Viini, joka tarjoillaan Menu del Dian hintaan kuuluvasti, on usein talon viiniä joltain lähiseudun viinitilalta/ isoilta tuottajilta. Ihan kelpo viinejä.
Pieni ruokalista-sanasto: http://espanjasi.com/blogit/reseptit/testi/
Tapaksia kannattaa myös kokeilla, niitä on tarjolla aamusta yömyöhään melkein jokaisessa ravintolassa/ kahvilassa.

Hyvä ruokakauppa on mm. Plaza de Espanan laidan pyöreässä entisessä härkäareenassa (Arena de Toros) 0-kerroksessa, ja ravintolamaailma ihan ylinpänä kattotasanteella. Ruokakaupat (supermercado) ovat auki 9-21, la 18 asti, su suljettu. Pullovettä on turvallisempaa juoda kuin hanavettä, ja sitä on kaikkialla myynnissä.

Siesta klo 13-17 näkyy siten, että moni pikkukauppa on silloin kiinni. Mutta sitten ne ovatkin auki taas klo 17-21.

Lentokentälle menevä / tuleva taksi ottaa supplementin eli muutaman euron ekstramaksun lentokenttäalueelle ajosta, joka tulee laskun päälle. Kuski sen lisää automaattisesti, taisi olla vimeksi matkan hinta kaikkiaan n. 25-30 e.  Busseja tulee lentokentältä suoraan Plaza de Espanan kautta Plaza de Catalunyalle, muutaman euron hinnalla pääsee joutuisasti keskustaan! Junalla pääsee Barcelona Santsin asemalle (kävelymatka Plaza de Espanalta), mutta juna-asemalle on hiukan pidempi kävelymatka lentokentällä.

Huomaa myös Katalonian itsehallinnon asettama ylimääräinen vero majoituspalveluihin, n. 0,50e/hlö/yö, joka sekin usein lisätään lopuksi vielä laskuun. Muuten pitäisi olla hinnat se mikä on ilmoitettu. Tippiä saa jättää jos tahtoo, esim. 5 % loppusummasta taksille ja ruokapaikoissa tai parturissa.

Että ei muuta kuin Hyvää matkaa, Buen viaje!