lauantai 21. heinäkuuta 2018

Museo 3: Radio- ja TV-museo Mastola

Lahden vanha radiomuseo on uudistunut upeaksi elämystehtaaksi. Museo on kokemuksellinen ja toiminnallinen, ja tarjoilee historiaa ja faktaa sopivissa annoksissa. Minua viehättivät alakerran aarteet: vuosisadan makeimmat palat radio- ja tv-lähetysten historiaa. Veljenpoika innostui pihamaan lautasantenneista, joilla saattoi puhua pihan toiselle puolen toiseen lautaseen - ilman sähköä tai muuta digiä. Pelkin ääniaalloin.



Perheen pienimmät pääsivät tekemään oman TV-lähetyksen, joka taltioitui Mastolan kotisivuille katseltavaksi saatua koodinumeroa vastaan. Lähetykseen löytyi puvustamosta rekvisiittaa, ja käsikirjoitukseenkin olisi ollut apua tarjolla.


Radio- ja TV-tekniikasta kiinnostuneillekin on paljon nähtävää. Museoon on taltioitu kattavasti koko suomalaisen radio- ja TV-historian kaari. Parituntinen vierähtää noin vaan, joten ehkäpä toiste uudestaan.

Puolen tunnin välein auditoriossa non-stoppina esitettävä kymmenminuuttinen animaatio jäsenteli hauskalla tavalla radio- ja TV-historiaa, ääniaaltojen fysiikasta lähetyksen tekoon. Lapsetkin jaksavat katsoa animaation.

maanantai 16. heinäkuuta 2018

Afgaani Futsal


Kävin sunnuntaina seuraamassa futsal-turnausta, Helsingin Myllypuron loistavassa liikuntaparatiisi Liikuntamyllyssä. Tai tarkemmin ajatellen Pallomyllyn vierellä Arena Centerillä, siinä Myllypuron pallokenttien ja Liikuntamyllyn välissä. Sisähalliin oli organisoitu Suomen afgaanien futsal-turnaus, johon osallistui 21 joukkuetta ympäri maan. 

Iso hatunnosto "Jaakobin pojille" eli afganistanilaissyntyisille Yaghoubin veljeksille, jotka näemmä turnauksen organisoinnin taustalla olivat. Yksi heistä on jalkapallopiirien tuntema Mosa eli Moshtagh Yaghoubi, jalkapalloa HJK:n edustusjoukkueessa pelaava keskikentän taituri. Veljensä Hassan oli kuitenkin kaksipäivisen futsal-turnauksen koollekutsuja, ja organisaattori. 

Hassan Yaghoubi (numero 10) oli organisoinut upean turnauksen, joka kokosi taitavia futsal-joukkeita ympäri Suomen. Hallissa raikui iloinen darinkielinen (persian-) puhe. Nopeatempoiset, 25 minuutin mittaiset ottelut pelattiin kahdella eri kentällä.   



Neljä lohkoa, josta parhaat etenivät loppupeleihin. Tässä A-lohkon ottelujärjestys.
Yllätti lajin nopeus ja ketteryys. Pallo on futista pienempi, kuten kenttäkin, joten peli on nopeata (kuten käsipallossa) ja tiivistempoista. Rajaheittojen sijaan pallo annetaan kentälle potkulla.

Mostafa (vas.)


Yllätti myös se loistava tunnelma, joka afgaanien keskuudessa vallitsi. Kun olin yksi harvoista kantasuomalaisista hallilla, tulin huomatuksi - ja sataan kertaan kätellyksi sekä moneen kertaan toivotetuksi tervetulleeksi. Vanhemmat afgaanimiehet kävivät yksi toisensa jälkeen muistuttamassa, että leipää ja juustoa on tarjolla - ja hyvää olikin!

Kutoskentän tuomari oli loistava! Nopea, taitava ja eleetön.


Morteza


Paitsi futsalia, seurasin myös tuota afgaanijoukkueiden turnausyhteisöä ja sen käyttäytymistä. Moneen kertaan ehdin miettiä, mistä kaikesta nämä ihmiset ovat luopuneet, ja millaisia ihmiskohtaloita itse kunkin taustalla on. Kun kokonainen valtio ja  sen kansa/t ajautuvat hallitsemattomaan tilaan, aloitetaan väärinajattelevien puhdistus ja kynnelle kykenevät joutuvat jättämään maansa. Afganistanista on paettu jo vuosikymmenten ajan naapurimaihin, mutta elämä pakolaisena saattaa niissäkin olla turvatonta ja statuksetonta. Iran on lähettänyt afgaanejaan Syyriaan taistelemaan ym.

Järvenpään afgaanien kakkosjoukkue palaverissa.

sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Museot 1 ja 2: Kastelholman linna ja Ahvenanmaan Merenkulkumuseo

Ostin museokortin!
Vuoden aikana 68 euron sijoitukseni siis tuokoon uusia kokemuksia, mukavia museoita, hauskoja hetkiä!

1. Kastelholman linna, Ahvenanmaa 



Ensimmäisenä kävin Kastelholman linnassa, jonka portit museokortti avasi tuosta vaan! Emme osallistuneet suomenkieliseen opastuskierrokseen, vaan otimme kassalta lainaan ipadin, jolle oli taltitoitu 18 eri puheenvuoroa linnan eri osiin liittyen: historiaa ja faktatietoa. Kuten monessa muussakin museossa, Kastelholmassakin oli - sitten viime käynnin - panostettu toiminnallisuuteen. Lapsia varten linnassa oli tusina aarrearkkuja, joiden sisällä kussakin mielenkiintoinen tehtävä. Tehtävävihkon oikein täyttänyttä odotti sitten pikku palkinto kassalla! Kierros päättyi linnan juhlasaliin, jossa sai sovittaa päälleen keskiaikaikaisia asuja: haarniskaa tykötarpeineen, pyövelin viittaa hattuineen, linnan neidon asusteita jne.

Käyntimme kruunasi vielä pihamalla odottanut, keskiaikaiseen asuun sonnustautunut linnanvouti, joka opasti meidät jousiampujan pakeille. "Kolme nuolta kullakin", opasti suomea taitamaton jousiampujaoppaamme, ja auttoi tähtäämään olkitauluun. 

2. Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Maarianhamina


Laaja, monipuolinen museo! Esittelee monesta vinkkelistä merenkulkua ja sen historiaa. Kastelholman toiminnallisuudesta innostuneina otimme kassalta mukaamme lapsille suunnatun tehtäväkartan, joka kehotti ihan alkuun etsimään suurimman pienoismallilaivan. Rotankolojen ja meriaiheisten tehtävien siivittäminä tulimme kulkeneeksi museon läpi, joskin alakerrassa jäi osa tutkimatta: paljon on nähtävää ja koettavaa, eikä tällä kertaa puolitoistatuntisemme riittänyt ihan kaikkeen. Hieno museo! Museolaiva Pommerniin pääsee samalla sisäänpääsyllä.


Ahvenanmaalla pyörin

Toverini Mikko-Oskari, TEAK Avoimen dramaturgian kurssilta aikoinaan tutuksi tullut lahjakas mies, julkaisi viime talvena upouuden matkaoppaan Ahvenanmaan polkupyöräretkeilyyn. Ystäväni Mikko-Oskari on toimittaja ja intohimoinen polkupyöräilijä sekä Ahvenanmaan tuntija, joten kirjassa on kaikki kohdallaan. Sen innoittamana toteutin toissa viikolla kuusipäiväisen fillariretken Åålantiin. 


Matkaseurakseni sain kaksi kovakuntoista pyöräilijää, joten oli viisainta pitää päivämatkojen suunnittelu omissa näpeissäni, niin ne pysyivät kohtuullisina. Majapaikka löytyi koko viikoksi saaren keskeltä, Godbystä, Ålands Idrottscenterin vandrarhemmet. Se on keskeisellä paikalla, ja siitä on helppo lähteä suuntaan jos toiseenkin, eikä päivämatkoista tule mahdottomia. Paikka on minulle entuudestaan jo tuttu, joten sinne oli helppo mennä. Lisäksi Centerissä on myös Ahvenanmaan ainoa uimahalli, joka oli kiva lisä pyöräilypäivistä palautumiseen.

Ålands Idrottscenter on mainio paikka. Iso sisähalli, hulppea uimahalli, majoitustilaa ja mukava kahvila. Kesätyöntekijät puhuivat kovin monia kieliä, mutta eivät juuri suomea. Egentligen det var ingen problem för oss! 
Sopivimmat aikataulut löytyivät tällä kertaa niin, että pyörät auton perään ja Naantaliin, josta Finnlinesin uudella laivalla viidessä tunnissa Långnäsiin. Laivalla oli upea sauna ja poreamme, mutta buffetina myyty lounas oli kyllä aika vaatimaton. Paluumatkalla samalla reitillä asiat olivatkin ihan toisin päin: vaatimaton sauna, ei poreallasta mutta yltäkylläinen illallisbuffet! Pyöräretkeläiselle ruoka maistuu aina, ja sauna on mukava lisä!

Aurinko porotti niin, että hiki tuli ja naamaa punotti. Saltvikin kirkon pihassa tutkittiin karttaa.


Kastelholman linna niityn takana.

Maarianhamina, Sund, Kastelholma, Saltvik, Bomarsundin rauniot, Eckerö, Geta ja Godby. Paljon jäi vielä nähtävää, mutta ensi kesänä sitten taas? Ahvenanmaan pyöräreitit ovat tavattoman mukavia, ja maisemat miellyttävät. Uudet löydöt olivat Degersandin uimaranta ja Getan kalliot.