Tämä kuva kertoo sen, mistä joulunvietossa espanjalaisessa maailmassa on kyse. Joulu on uskonnollinen juhla, jolloin Jeesus-lapsi syntyy maailmaan. Sen merkiksi kauppiaatkin somistavat liikkeidensa ikkunoihin seimiasetelmat koko joulukuuksi. Itse joulunpyhät eivät nyt niinkään ole juhlista suurin. Sen sijaan 6.1. vietettävä Dia de los Reyes Magos, kolmen kuninkaan/tietäjän/ Itämaan viisaan päivä, on juhlien juhla. Silloin saadaan ja annetaan lahjoja* |
Tanskaan tultiin aikataulussaan ja pääsin syömään - syödä pitää tänäänkin! Kielisolmu, tuo merkillinen aivoilmiö, iski niin, että Kastrupin lentokentän ravintolassa suustani ei tullut sanan sanaa englantia mutta sitäkin enemmän ruotsia ja espanjaa. "Jag skulle gärna betala på kortet", selitin ja kalat ja såsit ja kaikki tilasin sujuvasti ruotsilla - vaikken koskaan ole ajatellutkaan, että ruotsini olisi mitenkään vahva. Tanskalaiset kyllä ymmärsivät - ja minäkin ihan moitteetta heitä. Ehkä nämä viikon pyrähdykset vieraskielisiin ympäristöihin aktivoivat jotain sietokykyä, konstruktoivaa kielipäätä?
PS. Kotona taas. Hämäryys yllättää, mutta lunta ja pakkasia kuulemma on luvassa!
- - - - - - - - - - -
*) = Wikipedian sanoin :
Erityisesti Espanjassa ja muilla espanjan- sekä katalaaninkielisillä alueilla kolmen viisaan miehen (espanja: los Reyes Magos, katalaani: els Reis Mags d'Orient) juhla on tärkeä, sillä tietäjät kameleineen toimivat siellä joulupukin vastineena, joille lapset lähettävät kirjeitä. Yöllä tietäjät tulevat taianomaisesti idästä tuomaan lahjoja. Joillakin alueilla lapset valmistavat tietäjille ja kameleille ruokaa ja juomaa virkistäytymistä varten. Espanjankielisissä kaupungeissa järjestetään loppiaisena kulkueita, joissa kuninkaat ja heidän palvelijansa heittävät lapsille karamelleja. Nykyään tämä perinne elää sulassa sovussa joulupukin (espanja: Papá Noel, katalaani: Tió de Nadal) kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti