maanantai 22. helmikuuta 2016

MOOC

Innostuin töihini liittyen hiukkasen päivittämään tietojani muutamasta työhön liittyvästä teemasta, osallistumalla Humanistisen Ammattikorkeakoulun, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja parin muun tahon luomalle verkkokurssille. Verkossa tapahtuva opiskelu on muodoltaan MOOC, "massiivinen kaikille avoin netissä onlinena toteutuva kurssi".

MOOC mahdollistaa opiskeluprosessin omalta koneeltaan - tai miltä tahansa koneelta, tietenkin. Aloittamassani Digitaalisen nuorisotyön kurssissa seminaarien sijasta osallistumme webinaareihin, eli verkkoluentoihin. Ne ovat samanlaisia massaluentoja kuin yliopistolla aikoinaan: seminaarisali vain on virtuaalinen ja luentoa pitävä asiantuntija istuu omassa työpisteessään - webbikameran kuvatessa ja mikrofonin tuodessa äänen verkkoon. Kysyäkin saa: siksi osallistujalla on syytä olla myös mikrofoni. Sekään ei haittaa, vaikkei webinaariin pääsisi (muiden töiden) takia osallistumaan, sillä webinaari tallennetaan videoksi MOOC-kurssilaisten katseltavaksi.

Webinaareja on toki vain harvoin (maks. kerran viikossa), sillä sitäkin tähdellisempää on sosiaalisuus - aivan, se vähän yllättää, jos mielikuva verkko-opiskelusta on "yksinäistä puurtamista näyttöpäätteen ääressä". Sosiaalisia tehtäviä ovat mm. monenlaiset keskustelutehtävät. Usean tehtävän hyväksytty suoritus edellyttääkin aktiivista osallistumasta MOOCin kurssialueelle syntyviin verkkokeskusteluihin: "lähetä oma esityksesi ja kommentoi vähintään kolmea muuta esitystä".

Tuossa elämäni ensimmäisessä verkkokurssissa meidät osallistujat on jaettu 15 hengen opintoryhmiin, joissa sitten opiskelemme viiden viikon ajan:

Kuten kuvasta näkyy, olen ihan ajan tasalla: tehtävät on tehty kultakin viikolta!
Kukin viikko edellyttää noin 5-6 tunnin työmäärän, joten viiden viikon kurssi vaatii noin 30 tunnin työmäärän opiskelijalta. Tosin AMK:n ohjestuksessa se taisi olla 27h, eli yhden opintopisteen (op) verran. Kyseinen kurssi saa seuraajikseen myöhemmän kevään aikana vielä kaksi jatkokurssia, joten opintokokonaisuuden suoritusajaksi tulee 1.2.-8.5.2016, ja kokonaiskertymäksi yhteensä 3 op.

Kirjoittamisen sijaan tehtäviä voi palauttaa myös muussa muodossa, esim. power point -esityksinä, prezeinä yms. esitysmuotoina, myös audioina ja/tai videoina. Koska opiskelualusta on netissä, se mahdollistaa linkittämisen, kuvien ja videoiden tms lisäämisen tekstiin. Esim. minun palauttamani tehtävät ovat olleet muodoltaan kuten tämä bloggauksenikin: argumentaatiotani pyrkii tukemaan tekstin välissä oleva kuva. Ja aina jonkun termin olen kursivoinut ja linkittänyt nettisivulle, joka selittää termin jne.  

Opiskelumuoto on ollut mukava! Koska kurssimme on sisällöiltään täydennysopiskelua, eka tehtävämme olikin esitellä (ammatilliselta taustaltaan ym) itsemme muille ryhmämme kanssaopiskelijoille. Sitten olemme seuraavissa tehtävissä kommentoineet toistemme tehtäviä, katselleet alustukseksi asiantuntijoiden tekemiä eistyksiä (joihin kurssialustalta on linkit), kirjoittaneet oman tehtävämme jne.

* * * * * * * * * *



Ja kappas. Kaikesta tästä innostuneena eteeni osuikin internetin ihmeellisessä maailmassa samanmoinen MOOC (Massive Open Online Course) -  tosin espanjalaiseen tapaan* se onkin COMA (Curso Online Masivo Abierto) - ja järjestävänä tahona on Salamancan Yliopisto, joka kuuluu iberoamerikkalaiseen yliopistoverkostoon, jonka verkko-opetustarjontaan löytämäni kurssi liittyy. Ja löytämästäni kurssista: no se tietenkin on espanjan kurssi, jonka osallistujat (245) kappaletta tulevat seuraavilta maailmankolkilta:


Seitinhieno siivu sinistä viitannee minuun tuolla Itämeren pohjoisrannalle, mutta punainen kertymä Brasilian suurkapunkien kohdalla taitaa kertoa, että moni brassi opiskelee espanjaa verkossa. Mitä voisi päätellä siitä, että sekä Espanjassa että latinalaisen Amerikan espanjankielisissä maissa on koko joukko meistä 245 opiskelijasta? Ehkäpä he ovat niissä maissa asvia ulkomaalaisia, joille tämä aikaan sitomaton, ilmainen kielikurssi käy sopivasti?

Kurssi-ilmoittautumiseni Salamancan Yliopiston verkkokurssiin on hyväksytty, ja äsken tuli tieto, että kurssi alkaa tiistaina 8.3. ja kestää sitten viisi viikkoa. Luin ohjeet, joita olikin niin paljon, että siitä kyllä soisi jo annettavan suoritusmerkintä: osa opinnoista tapahtuu parityönä. Hmm, hauskaa. Ehkä saan parikseni jonkun brassin! Koska Iberoamerikkalaiseen yliopistoverkostoon tämä MOOC (ei kun COMA) kuuluu, ohjeet ovat espanjan lisäksi myös portugaliksi. Ehkä sekin selittää suuren brasilialaisosallistujamäärän?

*)= Espanjalainen tapa viittaa tässä espanjankielen tyypilliseen genetiivisanajärjestykseen, jonka johdosta kansainväliset (englanninkielisestä sanajärjestyksestä syntyneet) tunnetut lyhenteet ovatkin espanjaksi usein miltei päinvastoin: NATO/ OTAN, AIDS/ SIDA, HIV/ VIH, MOOC/ COMA jne.

(Esim. NATO eli The North Atlantic Treaty Organization on espanjaksi La Organización del Tratado del Atlántico Norte (OTAN) ja ranskaksi Organisation du Traité de l'Atlantique Nord (OTAN)).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti