Kolmen ja puolen vuoden yhteiselo loppuu virallisesti NYT, kun KE09S2-ryhmämme lähiopetus päättyy tähän viikonloppuun.
Syksyllä 2009 meitä aloitti 16: Susanna, Henna, Tanja, Terhi, Tuija, Pauliina, Maarit, Mari, Iiris, Veli-Matti, Jan, Timo, Tinke, Tuomas, Marko ja minä. Aikuskoulutusmuotoisesti teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) -tutkintoa tekemään sitten vaan. "Lopuksi varmaan teette sitten Seitsemän veljestä", totesi aloituspäivänä vastuuopettajamme Kati viitaten seitsemään miesopiskelijaan.
Ryhmämme on ollut värikäs kattaus monenlaista osaamista. Kun eilen kokoonnuttiin Tuijan kotiin yhteisökeitolle, todettiin jossain vaiheessa iltaa myös se, että olemme neljällä vuosikymmenellä syntyneitä: 50-luvulta 80-luvulle. Meitä on ollut moneksi: kolmekymmentä vuotta ammatti- ja harrastajateattereissa näytellyttä ja ohjannutta konkaria, TV-ohjaajaa, tanssijataustaa, lastentarhanopettajaa, draamakasvatuksen ihmisiä, harrastajateatterien näyttelijä-ohjaajia ja mitä kaikkea.
Yksi oli tanssinut Pariisissa töikseen, toinen ei ollut koskaan näytellyt. Joku on kuvataiteilija, toinen suomentaja ja kolmas sosiaalityöntekijä. Pari kulttuurituottajaa. Ja ainakin yksi yhteinen nimittäjä: kullakin sisäänotetulla on vähintään 12 kk taiteellista työkokemusta.
Yhdessä todettiin sekin, että toinen toisistamme tässä olemme oppineet, toinen toisiltamme. |
Matkan varrella kurssimme sai kaksi vauvaakin. Eilen olimme toisen kurssivauvan kotona, tosin Kalle oli isänsä kanssa karannut mummolaan kun äiti kutsui kurssitoverit kylään.
Aikuismuotoinen opiskelu on ollut itseohjautuvaa, omilla paikkakunnilla tehtyä projektimuotoista oppimista Helsingin lähijaksojen lisäksi. Monenlaisia proggiksia ja niiden raportointeja meille muille. Joku eilen sanoikin, että tämän reilun kolmen vuoden aikaan on todellakin oppinut kirjoittamaan raportteja!
Tuomas herätteli henkiin takavuosien yhteisöteatteri-ideansa, joka silloin buuattiin alas: yhteisökeiton. Onneksi Tuomaksella riitti huumorintajua ja sisukkuutta, vaikka toissavuonna ammuimmekin Tuomaksen idean raskaalla tykistötulella alas. Nyt taivuimme ja kukin kantoi kiltisti kortensa kekoon: oma tuominen vegekeittoon. Terhi toi tietenkin porkkanoita, sillä Terhi on aina tuonut porkkanoita - omasta porkkanamaastaan myös. Minä toin espanjalaista valkosipulia ja nyrkillisen ruusukaalia. Kuka mitäkin toi, mutta Master Chef Tuomaksen (by the way: tiesittekö?) ja Tuijan keittiössä valmistui unelmainen juuresvihannessosekeitto, runsaalla sulatejuustolla ja reilusti maustettuna.
Yhteisökeittojonossa laulettiin Dingon "Sinää ja minää": Sinä ja minä liikennevaloissa, Sinä ja minä draamakontekstissa, Sinä ja minä rankkasateessa, Sinä ja minä... Rituaalin merkitystä on opiskeltu, joskin "Sinä ja minä" oli myös yhteisen draamavetomme osio parin vuoden takaa.
Marko veti myös yhden ohjauspajan eli testaili yhtä ohjaustyötään meille. Tehtiin kolme kohtausta annetuilla kätketyllä repliikillä ja kätketyllä teolla. Marko ohjasi. Pari improleikkiä ja sitten vielä luettiin yksi kohtaus läpi ja ideoitiin...tai lähinnä kai Marko testaili meillä jotain...kohtauksen herättämiä mielikuvia, tekstin toimivuutta tms. Aika nopesti syntyi ajatus siitä, ettei tekstiä tekisikään rooli roolilta vaan irtorepliikkeinä, näyttämökuvana vaikkapa hytkyvä raitiovaunu ja sen ihmiset.
Ketschakkiakin tietenkin piti soveltaa ja keittiön pöydässä taidettiin nauraa hampaattomille linnuillekin: mähmämähhi ja marmamama. Tinken rummutusleikin säännöt olivat niin vaikeat ja eläväiset, että kesti aika pitkään ymmärtää säännöt, mutta hyvin improsimme.
Yksi meistä valmistuu ajallaan, loput jatkamme vielä opinnäytteiden ja muiden rästien kanssa tovin. Mutta joo: kiitos näistä, näihin kuviin ja tunnelmiin! Iiris kuulemma kutsuu meidät ensi syksynä Joroisille Isoihin Juhliinsa! Eiköhän esitetä siellä jotain...?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti