Tuliko sitä lainkaan?
Työt ainakin alkoivat, mutta henkisesti jäi jokin "suomalaisen heinäkuun helteen kiireettömyys" kokematta. Kesä taisi olla 40 vuoteen kylmin ja sateisin.
Siitäpä sitten hyvä tekosyy kolkutella sähköpostilla Yolandan kesäparatiisia Katalonian Calellassa, että mahtaisiko syyskuun lopulla olla tilaa, jos viikoksi...Yolandan luotsaama huoneistohotelli Atzavara Apartments on suosittu, ja usein loppuunvarattu. Yllätyksekseni Yolanda kuitenkin vastasi, että tilaa on, tosin vain hotellin uima-altaan ja sisäpihan puoleisella sivulla. En siis saa vakiohuoneistoani 303, mutta samanlaisen toiselta puolelta rakennusta. Varasin siis sen, ja aloin äkkiä etsiä lentoja!
Crol Centre Calella, 50m ulkoallas |
Olen ollut Calellassa (ja muualla Kataloniassa) usein lokakuussa, jolloin parhaimmillaan on ollut vielä kesäisen lämpimiä rantapäiviä. Viime syksynä olin 500 km etelämpänä Alicantessa syyskuun alulla. Silloin oli vielä tuskastuttavan kuuma, joten jos oikein olen laskenut, syyskuun lopulla on Calellassa vielä aivan loistavat kelit, toivottavasti!
Sopivien lentojen löytymiseen täytyikin tehdä kahden illan intensiivinen työ. Liian montaa kertaa ei kannata eri lentoyhtiöiden ja lentojen hakukoneiden sivuilla käydä ihmettelemässä, sillä hinnat nousevat sitä mukaa kun kiinnostusta (=nettiliikennettä) on. Ja se, mikä on hinta tänään, ei tarkoita sitä, että hinta olisi sama huomenna. Kun aikaa on puolisentoista kuukautta, hinnat eivät enää laske vaan nousevat. Ja kovin isoa hintaa en ole valmis maksamaan reitistä, jota kilpailee kolme eri yhtiötä suorilla lennoilla (Finnair, Norwegian ja Vueling) sekä tukku muita yhdellä vaihdolla (SAS, Air Baltic jne). Olenpa kiinnostustani etsiskellyt ihan uusiakin reittejä, tyyliin "halvalennolla johonkin Euroopan metropliin", josta toisella Barceen.
Arlandassa pitää siirtyä terminaalista 2 terminaaliin 5, mutta aikaa on, aikaa on...ja jos ei ole, tullaan laivalla suoraan Stadiin! |
Jälkimmäinen strategia ei oikein ole kannattanut, sillä yleisesti ottaen Barcelonaan lentää noilla kolmela suoralla verrattain edullisesti. Vueling on usein halvin, mutta siinä on hiukan vähemmän jalkatilaa. Ja Finnairin edullisemmat lennot ovat aamulla aikaisin. Ja Norwegianikin tarjoaa halvemmalla eritoten yhden vaihdon yhteyksiä. Näillä taustatiedoilla siis repäisin taas kerran A4-kirjekuoren A3-kokoon auki sohvapöydälle ja luonnostelin siihen syyskuun lopun päivät, kymmenkunta kappaletta. Sitten aloitin palapelin rakentelun, eri vaihtoehtojen ylöskirjaamisen hintoineen. Tällä kertaa annoin arvoa sille, ettei lennolle tarvitse herätä aamulla kukonlaulun aikaan, ja yksi välipäiväkin olisi mukava pitää ennen töihin paluuta.
Hakukoneet tarjoilivat Oslon, Kööpenhaminan, Amsterdamin ja jopa Dublinin kautta halpalentoja, siis yhdellä vaihdolla. Usein se edellyttäisi yöpymisen vaihtokaupungissa, jota voisi sitäkin joskus kokeilla. Halvimmalla olisi päässyt, jos olisi päätynyt 8 tunnin vaihtoon Oslossa. Tosin...nuohan olivat vain hakukoneiden löytämiä yhteyksiä. Siispä etsin ihan itsekseni, ja reissu rupesi luonnostumaan: norskikoneella lauantailento Barceen sellaisilla kellonajoilla, ettei tarvitse ennen kukonlaulua liikahtaa, mutta ehtii vielä hyvin lentokenttäbussilla El Pratin lentokentältä reilun tunnin matkan Calellaan.
Paluulennon kohdalla tuli tunnelma, että viimeisiä viedään: kun hinnat Helsinkiin eivät tyydyttäneet, aloin hakea paluuta Tukholmaan, josta nykyään pääsee koska vaan viidelläkympillä Helsinkiin. Vuelingilta löytyi lento Arlandaan, ja SASilta Arlandasta Helsinkiin. Kaikilla kolmella yhtiöllä olenkin jo jäsenenä, joten bonuksetkin tuli kerättyä - tosin SASin lennon bonukset vaihdoin viimetingassa toisen allianssin lentopisteitä kerryttämään. Sellainen epävarmuushan täsmmöisessä vaihdossa on, että jos Espanjan kone tulee myöhässä Tukholmaan, en enää ehdi SASin koneeseen. Noh, sitähän voi sitten jäädä yöksi Tukholmaan.
Finnairin lentoja ei tullut nyt varattua. Olkoon se kannanottoni valtionyhtiön pääjohtajan 130 000 euron (ylimääräiseen) lisäeläkkeeseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti