Nauratin Yolandaa ja 8- sekä 9-vuotiaita lapsiaan kertomalla etsineeni koko päivän cordoneríaa. Vitsini oli kai aika hyvä, sillä se nauratti kaikkia kolmea! Espanjankielessä tehdään myymälöitä kuvaavia substantiiveja vähän samalla logiikalla kuin suomessakin:
myynti > myymälä
ruoka > ruokala
ravinto > ravintola
Ainoa ero onkin sitten se periespanjalainen: kaikelle on kauppansa! Turistin on etsittävä frutería löytääksen fruta, hedelmiä. Ja pescadería ostaakseen pescado, kalaa. Carnicería myy carne, lihaa. Ja niin edelleen:
cerveza > cervecería (olut, "olutla")
helado > heladería (jäätelö, "jäätelölä")
Tänään minulla oli siis kengännauhat kateissa, sillä kävelykengästä katkesi nauha. Menin tietysti kenkäkauppaan (zapato > zapatería = kenkä, "kenkälä"), jossa sanottiin, että he eivät myy kengannauhoja, sillä he ovat kenkäkauppa! Kertoivat, että suutari ehkä myy kengännauhoja. Noh, en uskonut vaan menin seuraavaan kenkäkauppaan, jossa vahvistettiin edellisen kertoma. Sain myös hyvät ohjeet löytää suutari, mutta vaikka puoli kaupunkia haravoin, ei suutaria löytynyt. Ja kun olin juuri kello 13 liikenteessä, vetivät puodit verhot liikkeensä eteen ja lähtivät siestalle, joten en edes päässyt päättelemään, minkä verhon takaa suutari kello 17 avautuisi!
Jäi siis kengännauhat ostamatta, mutta loinpahan espanjaan ainakin uuden sanan:
cordón > cordonería (kengännauha, "kengännauhala")Ei siis löytynyt cordoneríaa, vaikka puoli kaupunkia etsin. Yolandan 8-vuotiasta poikaa tämä huvitti kovasti. Kengännauhala...
Kataloniassa on meneillään juuri nyt jotain ainutkertaista. Katalaanien monet omat TV-kanavat näyttävät livekuvaa Barcelonasta, jossa mielenosoitukset yltyvät. Katalaanien TV-uutisten mukaan on enää "9 päivää päivämäärään 1-0" eli 1.10., itsenäistymisen äänestyspäivään. Sitä mukaa kun Madridin keskushallinto kiristää ruuvia, katalaanit marssivat kadulle. Minulla on jo aavistus, miten tämä päättyy - ennemmin tai myöhemmin.
Se aavistus syntyi jo yli vuosikymmen sitten sunnuntai-iltana, kun piskuisessa Canet de Marin katalaanikylässä kylän vanhukset täyttivät keskusaukion, jossa he tanssivat sardanaa nuoremmille - kuten olivat tehneet aina: silloinkin kun katalaanikieli oli kielletty, samaan aikaan sunnuntaisin, vuodesta toiseen. Vanhempi sukupolvi tanssi isien tanssia, sardanaa, kun puhua ei saanut. Viesti on siirtynyt seuraaville sukupolville. Niille ei ehkä enää riitäkään se, että äidinkieltä saa puhua. Ne saattavat tahtoa enemmänkin, isänmaan.
Calellan kirkko |
PS. Espanja on edelleen lamassa, joka alkoi pian 10 v sitten. Kun muutin Sevillaan kuusi vuotta sitten syksyllä 2011, jonkinlaiseksi lama-ajan pääministeriksi nousi yllättäen melko tuntematon, harmaan insinöörin oloinen, oikeistopuolue PP:n Mariano Rajoy, kompromissiehdokas, välikauden virkamiesmäinen väliaikaispäämies. Kun seuraavissa vaaleissa espanjalaiset eivät saaneet muutosta aikaan, vaan tuli kompromissihallitus, johtoon nousi taas sama mies, Rajoy.
Samoihin aikoihin Espanjan pitkäaikainen kuningas Juan Carlos päätti jäädä "eläkkeelle" ja siirsi kruunun (tuntemattomalle) pojalleen Felipelle, josta 2014 kruunattiin kuningas. Kuningatar Letizia oli avioitunut Felipen kanssa 2004, jolloin kerran eronneen Letizian, TV:stä tutun uutistenlukijan, ja kruununprinssin avioliitto aiheutti päänvaivaa katolisessa kirkossa. Heti uusien kuninkaalisten valtakauden aluksi kuninkaan sisar ja lanko joutuivat oikeuteen korruptioepäilyistä. Tuoreen kuninkaan lanko sai 6 vuoden tuomion viime helmikuussa.
Kuningas Juan Carloksen ja ex-pääministeri Zapateron (vas.) kaltaista parivaljakkoa lama-ajan pääministeri Rajoysta ja uudesta kuninkaasta ei ole tullut. Poliittinen ja yhteiskunnallinen maisema on sellainen, että tämän päiväisissä katalaaniuutisissa haastateltiin jo EU:n lainoppineita: kuinka Katalonian käy, jos se itsenäistyy?