perjantai 4. heinäkuuta 2014

Kyläanalyysi

Seuraa viiden pennyn analyysi Maresmen rantakylistä:

Canet de Mar on ehta katalaanikylä, jossa siestan aikana ei liikahda mikään. Kylä nukkuu, persiaanit on laskettu ikkunoille, mikään paikka ei ole auki. Aito pohjois-espanjalainen kylä, jossa sielu lepää. Lauantai-iltana ja sunnuntaina keskusaukiolle tullaan istuskelemaan ja tanssimaan sardanaa, katalaanien kasnallistanssia. 


Calella on hauska sekoitus eri vuosikymmenten kerrostumaa: 60-luvun rantakohteessa on yhä varttuneita saksalaisturisteja, joista osalla on ollut jo 50 vuoden ajan kesäasunto Calellassa. Mutta eläkeläisiäkin enemmän on parikymppisiä bilettäjiä Benelux-maista ja Saksasta, siis bussilastettain, hotelleittain, tuhansittain. Jonkinlainen eläkeläisten päivätanssien ja abi-ristelilyn sekoitus, jota vielä maustaa taaja turistijoukko ummikkovenäläisiä, jotka eivät osaa tosiaan muuta kuin venäjää. Ja kaiken tämän lisäksi Calella kuitenkin on ihan aito katalaanikylä, jossa turistivirralle on oma pääkatunsa ja katalaaneille oma ostoskatunsa. Niiden välillä on 100 metriä, joten tuossa tuokiossa voi loikata turistien täyteiseltä kävelykadulta ajattomaan katalaaniaikaan. 

Piñeda del Marista löytyi tämä viehättävä ruokapaikka.
Piñeda del Marin kylää tunnen huonosti, mutta ensivisiittini sinne näytti, että sekin on hyvin aito kalastajakylä, katalonialainen, mutta nyttemmin ilmeisen paljon afrikkalaisten imigranttien suosima. Katukuvassa vastaan tuli jatkuvasti mustia, ylpeästi kehoaan kantavia afrikkalaisia. Maahanmuuttajiahan Espanjassa on paljon. Valistunut veikkaus kertoo, että lama-Espanjassa tehdään paljon pimeätä työtä, ja esimerkiksi tomaattitarhoilla auringonpaisteessa ahkeroivat ovat yhä useammin afrikkalaisia. Osalla heistä on paperit kunnossa, osa on ns. laittomia maahanmuuttajia eli paperittomia. 

Santa Susanna on täysin turisteille rakennettu hotelliranta. Itse asiassa varsinainen Santa Susannan kylä jääkin ylemmäs vuorenrinteeseen, ja rantaan rakennettu kilometrin mittainen hotellirypäs on kuin paikallinen Saariselkä: kaikki on tehty turisteille. Santa Susannan hotellit täyttyvät kesäaikaan turisteista, ja muuna aikana jalkapalloilijoista. Santa Susannaan on rakennettu kunnon nurmikentät, joten hotellit ovat alkaneet markkinoida epäsesonkiviikkoja eri puolilta Eurooppaa tuleville jalkapallojoukkueille harjoitusleirien pitopaikaksi. Suomalaisillekin futareille Katalonain marraskuiset leudot kelit sopivat ilmeisen hyvin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti