tiistai 7. elokuuta 2012

Kesä-Hesa

Itäkeskuksen kirjastossa piipahdettuani huomio kiinnittyi STOA:n viereiseen tyhjään tonttiin, joka oli aidattu ja raivattu. Siihen taitaa nousta valtava katedraali, Venäjän Ortodoksikirkon kultasipulinen pyhättö. Vieressä on Puhoksen Ostarin klassinen rakennus, jonka kulmassa toimii islaminuskoisten moskeija. Aukion toisella puolella on suomalaisen ja ruotsalaisen seurakunnan yhteinen luterilainen kirkko. Helsinkiläisille Venäjän ortodokseille ei suomalaiset ortodoksikirkot riitä - vai tahtooko Venäjän rikas kirkko vaan oman kirkkonsa Helsinkiin?

Helsingissä on lukuisasti EHDOTOMASTI SALLITTU -kylttejä. Nurmikolla esimerkiksi on EHDOTTOMASTI SALLITTUA viettää aikaa hyvien ystävien kanssa, pelailla pelejä, olla pikinikillä tai vaikkapa ottaa aurinkoa.

Samainen kotikaupungin pyöräretki osui Kalliossa kadunvaltaajien bileisiin. Musa soi ja kansa viihtyi. Ja kantakaupungin vähäinen katutila oli ihmisten vapaa-ajan käytössä eikä autokaistoina. Enemmän tälläistä kesäkuukaisina!

Stadionin nurkalta pääsee tiirailemaan Finnair Arenan futismatseja.


Töölönlahden ja Rautatieaseman väliin, radanvarteen nousee kalliita kerrostaloja.

Oli se onni onnettomuudessa, että suojelustatuksen saaneet VR:n Makasiinit salaperäisesti ykskaks yllättäen paloivat, niin tuli tilaa muulle? Kas kun sytyttäjää ei koskaan saatu kiinni? Pienellä mielikuvitusleikillä voisi Makasiinitarinan lihottaa dekkariksi, jossa punotaan juonia kaupunkikaavan ympärillä. Ilkeän Museoviraston määräys suojella veturitallit keskellä kaupunkia...Sanomala-konsernin mijardirahoitus viereisellä tontilla, Rakennusliikkeiden voitelurahat ja kymmenien vuosien työmaasopimukset kaupunkikaavan muuttuessa. No, tosissaanhan tämmöistä ei voiis sanoa tai olisi raastuvassa. Mutta kaunokirjallisena revittelynä...

Sanoma-talo (vasemmalla) ja Kiasma (oik.). Kun Kiasmaa ryhdyttiin rakentamaan, Helsingin Sanomat piti ennen näkemättömän uutisrumban aiheesta: lukijat saivat äänestää sopiiko Kiasma kaupunkikuvaan, oli asiantuntijahaastattelua puolesta ja vastaan, masinoitiin Mannerheimin patsaan puolesta jne. Ja kas, kun kaikki kansa koukasi Kasmaa, Sanomala kaikessa hiljaisuudessa rakensi Kiasman taakse kaksi kertaa suuremman Roopen Ankan lasipalatsin. Sitä ei kukaan tainnut vastustaa, kun kaikki paukut oli jo ammuttu Kiasmaan, tuohon kamalaan nykytaiteenmuseoon, jonka harjakorkeuttakin HS päivitteli - melkein peittää eduskuntatalon hahahahaa:D 

Kun katsoo tietystä suunnasta, eduskuntatalokin näkyy Sanomala-palatsin takaa.

Rahapalatsi, Helsingin Sanomien pääkonttori. No oikeastihan HS on hyvä lehti ja sen emoyhtiö kansainvälinen bisneksentekijä, joka omistaa TV-kanavia, kustantamoja ja mm. suomalaiset elokuvateatterit (Finnkino-monopolin).

Eduskuntatalon edustasta on  tullut kiva kaupunkilaisten tori, jossa mahtuu skeitata, pelailla koripalloa, pyöräillä, olla piknikillä, järjestää tapahtumia jne. Musiikkitalon, eduskuntatalon ja Kiasman välinen alue on kyllä muuttunut edukseen - kiva paikka! Lisäksi mainio kevyen liikenteen väylä "Baana" alkaa siltä ja jatkuu vanhaa satamaraidekuilua pitkin Ruoholahteen saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti