torstai 30. elokuuta 2012

Myö männään Mokadishuun

Euroopan talous kaatui kun Kreikan valtion perässä kaatuivat Espanja, Italia, Portugal ja Ranska. Sitten meni euro ja tilalle Suomessa tuli markka. Vienti pysähtyi ja markka devalvoitiin kahdesti. Inflaatio söi säästöt ja valtionvelka, joka oli kasvanut 20 miljoonaa euroa vuorokaudessa Kataisen hallituksen aikana, kaatoi talouden täysin. Yksityisten ihmisten omaisuus meni, kuten kävi koko Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
 
Dollarin ja euron kriisin jälkeen maailmantaloutta pyörittivät yhä enemmän Etelä-Korea ja Kiina, jotka olivat käytännössä ostaneet eteläisen Euroopan talouden ja lainoittaneet mm. Saksan hätäapuohjelman. Maailman varannot valuivat vaurastuneen Aasian kautta myös Afrikkaan, jossa talouskasvu oli jopa 2000% vuositasolla. Somaliasta tuli uusi talousihme, eräänlainen Afrikan Etelä-Korea. Paluumuutto varaustuneeseen Somaliaan oli tuonut korkeallekoulutettuja somaleja takaisin vanhempiensa synnyinmaahan, jossa vuosikymmenten kurjuuden jälkeen oli alkanut tasapainoisen yhteiskunnan kausi. Suomalaisten toteutumaton haave, pääsy YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi, tuli tavallaan toteen: Pohjoismaissa varttuneet somalit veivät Somalian YK:n turvallisuusneuvostoon  Ranskan tilalle, pysyväisjäseneksi.
 
Euroopan katastrofivuosien myötä entisiä mahtimaita kohtasi ennen näkemätön taantuma: infrastruktuurin kaaduttua elinolosuhteet murenivat täydellisesti, joten yhä useampi suomalainenkin pakeni Aasiaan tai Afrikkaan. Etenkin Somaliassa otettiin avosydämin ystäväkansan Suomen pakolaisia vastaan. Entiset Nokian insinöörit kuurasivat Pohjois-Somalian lattioita, kielipuolelle kun ei koulutusta vastaavia töitä löydy Afrikastakaan. "Myö männään Mokadishuun", uhkaili entinen perussuomalainen  kansanedustaja, jolle Pohjois-Somaliastakaan ei ollut löytynyt mitään työtä.  
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti