sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Sunnuntaiajelut

Sana "Sunnuntaiajelu" on kuluneen marraskuun aikana saanut uuden merkityksen, kun olen ottanut etäisyyttä etätyöviikkoihin tekemällä sunnuntaisin pitkän pyörälenkin. Pyöräretken kohteeksi olen valinnut lähiseudun museoita, sillä vuodenvaihteeseen voimassa olevalla museokortilla on päässyt sisään maksutta. Tässä muutama kuva marraskuun matkoilta:
Yllä olevat kuvat ovat Espoon Emmasta, jonne pyöräilin Lauttasaaren kautta erinomaisen aurinkoisena marraskuun toisena sunnuntaina. Helsingin pyörätiet ovat vuosi vuodelta parantuneet niin, että suuntaan kuin suuntaan on nyt jo jonkinlainen pyöräväylä. Vielä on niiden kunnossa ja ylläpidossa tekemistä, mutta suunta on oikea. Erityisesti viimeisen parin vuoden aikana pyöräily on ottanutkin aimo harppauksen kaupunkilaisten liikkumismuotona.
Marraskuun toinen sunnuntaiajelu suuntautui Akseli Gallen-Kallelan huvilaan Tarvaspäähän, Espooseen. Sinnekin oli mukava matka pyöräillä: Kulosaaren sillan kautta erittäin sujuvaa pyöräreittiä Pasilan Triplan kautta Keskuspuistoon, Pikku-Huopalahteen, Munkkiniemen halki ja Tarvon uutta kevyenliikenteen siltaa pitkin Tarvaspäähän:
Viime viikon sunnuntaina aurinko taas paistoi, joten hurautin tuttua luontoreittiä Viikin peltojen halki Vantaanjoen varteen. Jokivarsi on laitettu hienoon kuntoon, hyvät kevyenliikenteen hiekkatiet molemmin puolin. Sitä oli mukava taas pyöräillä pohjoiseen, Vantaan keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkon ohi vanhan Tuusulantien pyörätielle, joka jatkuu Tuusulan Rantatielle saakka. Kohteeksi siis valikoitui Erkkola, jossa en aiemmin ollutkaan vieraillut. Naapurin Lottamuseossakin tuli käytyä, ja Lottakanttiinissakin tietysti!
Mukaan matkaan sain Järvenpäästä Mostafan, joka ihasteli myös Erkkolan hirsihuvilan kuntoa. Toistasataa vuotta vanha hirsitalohan oli kuin uusi! Rantatieltä pyöräilimme Mostafan kanssa Järvenpäähän, johon olin jättänyt auton perjantaina. Lounaspaikaksi löytyi Ratsastuskeskus Ainon lounaskahvila, joka tarjoaa sunnuntaisin kympillä uuniperunabuffetin.
Marraskuun viimeisen viikonlopun pyöräretken tein jo lauantaina, kun oli sateetonta ja aurinkokin piipahti taivaanrannassa. Museokortilla olisi päässyt Heurekaan, mutta ovella selvisi, että koronarajoitteiden johdosta ei enää sisään päässytkään. Sen sijaan kivenheiton päästä löytyvä Vantaan kaupunginmuseo oli auki. Tikkurilan vanhaan rautatieasemaan mahdutettu museo kertoili Vantaan historiaa ja nykypäivää.
Vantaalla museoretkipäivän lounaspaikaksi valitsin Haltialan tilalla sijaistevan ravintola Wanhan Pehtoorin, jonka peltojen taakse aurinko jo laskikin pian kello 15 jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti