maanantai 16. heinäkuuta 2018

Afgaani Futsal


Kävin sunnuntaina seuraamassa futsal-turnausta, Helsingin Myllypuron loistavassa liikuntaparatiisi Liikuntamyllyssä. Tai tarkemmin ajatellen Pallomyllyn vierellä Arena Centerillä, siinä Myllypuron pallokenttien ja Liikuntamyllyn välissä. Sisähalliin oli organisoitu Suomen afgaanien futsal-turnaus, johon osallistui 21 joukkuetta ympäri maan. 

Iso hatunnosto "Jaakobin pojille" eli afganistanilaissyntyisille Yaghoubin veljeksille, jotka näemmä turnauksen organisoinnin taustalla olivat. Yksi heistä on jalkapallopiirien tuntema Mosa eli Moshtagh Yaghoubi, jalkapalloa HJK:n edustusjoukkueessa pelaava keskikentän taituri. Veljensä Hassan oli kuitenkin kaksipäivisen futsal-turnauksen koollekutsuja, ja organisaattori. 

Hassan Yaghoubi (numero 10) oli organisoinut upean turnauksen, joka kokosi taitavia futsal-joukkeita ympäri Suomen. Hallissa raikui iloinen darinkielinen (persian-) puhe. Nopeatempoiset, 25 minuutin mittaiset ottelut pelattiin kahdella eri kentällä.   



Neljä lohkoa, josta parhaat etenivät loppupeleihin. Tässä A-lohkon ottelujärjestys.
Yllätti lajin nopeus ja ketteryys. Pallo on futista pienempi, kuten kenttäkin, joten peli on nopeata (kuten käsipallossa) ja tiivistempoista. Rajaheittojen sijaan pallo annetaan kentälle potkulla.

Mostafa (vas.)


Yllätti myös se loistava tunnelma, joka afgaanien keskuudessa vallitsi. Kun olin yksi harvoista kantasuomalaisista hallilla, tulin huomatuksi - ja sataan kertaan kätellyksi sekä moneen kertaan toivotetuksi tervetulleeksi. Vanhemmat afgaanimiehet kävivät yksi toisensa jälkeen muistuttamassa, että leipää ja juustoa on tarjolla - ja hyvää olikin!

Kutoskentän tuomari oli loistava! Nopea, taitava ja eleetön.


Morteza


Paitsi futsalia, seurasin myös tuota afgaanijoukkueiden turnausyhteisöä ja sen käyttäytymistä. Moneen kertaan ehdin miettiä, mistä kaikesta nämä ihmiset ovat luopuneet, ja millaisia ihmiskohtaloita itse kunkin taustalla on. Kun kokonainen valtio ja  sen kansa/t ajautuvat hallitsemattomaan tilaan, aloitetaan väärinajattelevien puhdistus ja kynnelle kykenevät joutuvat jättämään maansa. Afganistanista on paettu jo vuosikymmenten ajan naapurimaihin, mutta elämä pakolaisena saattaa niissäkin olla turvatonta ja statuksetonta. Iran on lähettänyt afgaanejaan Syyriaan taistelemaan ym.

Järvenpään afgaanien kakkosjoukkue palaverissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti