lauantai 21. heinäkuuta 2018

Museo 3: Radio- ja TV-museo Mastola

Lahden vanha radiomuseo on uudistunut upeaksi elämystehtaaksi. Museo on kokemuksellinen ja toiminnallinen, ja tarjoilee historiaa ja faktaa sopivissa annoksissa. Minua viehättivät alakerran aarteet: vuosisadan makeimmat palat radio- ja tv-lähetysten historiaa. Veljenpoika innostui pihamaan lautasantenneista, joilla saattoi puhua pihan toiselle puolen toiseen lautaseen - ilman sähköä tai muuta digiä. Pelkin ääniaalloin.



Perheen pienimmät pääsivät tekemään oman TV-lähetyksen, joka taltioitui Mastolan kotisivuille katseltavaksi saatua koodinumeroa vastaan. Lähetykseen löytyi puvustamosta rekvisiittaa, ja käsikirjoitukseenkin olisi ollut apua tarjolla.


Radio- ja TV-tekniikasta kiinnostuneillekin on paljon nähtävää. Museoon on taltioitu kattavasti koko suomalaisen radio- ja TV-historian kaari. Parituntinen vierähtää noin vaan, joten ehkäpä toiste uudestaan.

Puolen tunnin välein auditoriossa non-stoppina esitettävä kymmenminuuttinen animaatio jäsenteli hauskalla tavalla radio- ja TV-historiaa, ääniaaltojen fysiikasta lähetyksen tekoon. Lapsetkin jaksavat katsoa animaation.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti