sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Ahvenanmaalla pyörin

Toverini Mikko-Oskari, TEAK Avoimen dramaturgian kurssilta aikoinaan tutuksi tullut lahjakas mies, julkaisi viime talvena upouuden matkaoppaan Ahvenanmaan polkupyöräretkeilyyn. Ystäväni Mikko-Oskari on toimittaja ja intohimoinen polkupyöräilijä sekä Ahvenanmaan tuntija, joten kirjassa on kaikki kohdallaan. Sen innoittamana toteutin toissa viikolla kuusipäiväisen fillariretken Åålantiin. 


Matkaseurakseni sain kaksi kovakuntoista pyöräilijää, joten oli viisainta pitää päivämatkojen suunnittelu omissa näpeissäni, niin ne pysyivät kohtuullisina. Majapaikka löytyi koko viikoksi saaren keskeltä, Godbystä, Ålands Idrottscenterin vandrarhemmet. Se on keskeisellä paikalla, ja siitä on helppo lähteä suuntaan jos toiseenkin, eikä päivämatkoista tule mahdottomia. Paikka on minulle entuudestaan jo tuttu, joten sinne oli helppo mennä. Lisäksi Centerissä on myös Ahvenanmaan ainoa uimahalli, joka oli kiva lisä pyöräilypäivistä palautumiseen.

Ålands Idrottscenter on mainio paikka. Iso sisähalli, hulppea uimahalli, majoitustilaa ja mukava kahvila. Kesätyöntekijät puhuivat kovin monia kieliä, mutta eivät juuri suomea. Egentligen det var ingen problem för oss! 
Sopivimmat aikataulut löytyivät tällä kertaa niin, että pyörät auton perään ja Naantaliin, josta Finnlinesin uudella laivalla viidessä tunnissa Långnäsiin. Laivalla oli upea sauna ja poreamme, mutta buffetina myyty lounas oli kyllä aika vaatimaton. Paluumatkalla samalla reitillä asiat olivatkin ihan toisin päin: vaatimaton sauna, ei poreallasta mutta yltäkylläinen illallisbuffet! Pyöräretkeläiselle ruoka maistuu aina, ja sauna on mukava lisä!

Aurinko porotti niin, että hiki tuli ja naamaa punotti. Saltvikin kirkon pihassa tutkittiin karttaa.


Kastelholman linna niityn takana.

Maarianhamina, Sund, Kastelholma, Saltvik, Bomarsundin rauniot, Eckerö, Geta ja Godby. Paljon jäi vielä nähtävää, mutta ensi kesänä sitten taas? Ahvenanmaan pyöräreitit ovat tavattoman mukavia, ja maisemat miellyttävät. Uudet löydöt olivat Degersandin uimaranta ja Getan kalliot. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti